Escola Primària Online durant COVID-19

Escola Primària Online durant COVID-19

Escola Primària Online durant COVID-19Amb l’anunci de l’estat d’alarma a causa de la pandèmia del COVID-19 en la primavera 2020, la població va haver de confinar-se.

Per la gravetat de la situació, aquest temps de confinament es va anar allargant; posant en perill l’últim trimestre acadèmic.

El que venia vaticinant-se va acabar sent una realitat, i setmanes més tard l’estat espanyol donava per finalitzat el curs presencial i arrencava les classes online.

Per als estudiants de secundària i universitats, suposava un canvi important. Però el repte per a l’escola primària era majúscul. Cap dels tres col·lectius: Pares, Nens i Professors NO estava preparats per a això. I és que passar d’un model d’ensenyament 100% presencial a un en línia no és un projecte menor.

En aquest procés de voler adaptar-se a la nova situació, vam veure presses, improvisació i la falta de preparació, és a dir, alguna cosa lluny del que suposaria una correcta Transformació Digital en un context normal.

Cas:  Escola Primària Online durant COVID-19

Vegem com va resultar l’arrencada de les classes online (en línia) en una escola primaria de Sabadell objecte d’estudi, per a cada un dels lectius (Professors, Pares i Nens):

  • D’una banda el que es va produir en Realitat
  • D’altra el que hagués estat correcte i necessari (Objectiu)

Professors

REALITAT OBJECTIU
Professors formats únicament per a l'ensenyament presencial
Professors correctament formats a les tècniques d'ensenyament en línia
Els professors amb més coneixements tècnics van haver de sacrificar l'ús de tecnologia, per anar a el mateix ritme que els professors no formats.

-> Penalitzant així a el conjunt d'altres professors, nens i pares, per la limitació de l'ús correcte de la tecnologia.
Que els professors puguin utilitzar el ple potencial de les seves possibilitats i coneixements.

-> Una idea podria ser d'assignar les famílies amb els professors, segons les seves possibilitats d'ús de la tecnologia.
Enviaments de deures i tasques per correus electrònics, sense possibilitats de seguiments dels deures retornats per part dels nens. (Seguiment manual)
Deures gestionats amb l'eina Google Classroom, (Seguiment en la pròpia eina de Google)
Deures creats fora de l'ecosistema col·laboratiu (G-Suite) de l'escola i guardats en formats PDFs i amb imatges difícils d'utilitzar per als deures per part dels nens (i pares)
Aprofitar el 100% de les funcionalitats col·laboratives de el paquet G-Suite de Google for Education. (Documents, Drive, Jamboard, etc.)
Llibres comprats a principis de cursos completament nous sense utilitzar, ja que els professors intenten generar materials acadèmics en formats electrònics.
Fer referència als llibres "físics" per a les tasques (lectura, càlculs, etc.) i així fomentar l'aprenentatge amb llibres reals i escriptura a mà, utilitzant un format estàndard per a tots els nens (mateixa llibreta de notes)

Fer fotos de les tasques realitzades amb els llibres oficials i llibretes de notes.

Nens

REALITAT OBJECTIU
Nens no preparats, però igualment llançats d'un dia per l'altre a un tal canvi.
Nens acostumats, després de realitzar fases de proves prèvies.
Enviaments de tasques per e-mail, tractant-se de vegades de fitxers grans

Exemple: Enregistrament vídeo per a classe d'educació física.
Lliurament de tasques directament dins de l'ecosistema de les eines col·laboratives. Estadístiques (evitar la dependència de l'ús de l'correu electrònic)

Exemple: Amb G-Suite for Education: Google Drive
Exemple: Amb Microsoft O365 for Education: One-Drive
Deures en formats difícils d'utilitzar i editar, segons el tipus de dispositiu (PC / Tablet / Mòbil) i segons el nivell de coneixements
Utilitzar eines col·laboratives fàcils d'utilitzar
Exemple: Google G-Suite for Education

Pares i tutors legals

REALITAT OBJECTIU
Pares no preparats
Pares formats (pel col)
Pares sense recursos de suport, ni tutorials
Disposar d'un suport (web, FAQ, etc) i tutorials, per indicar als pares com procedir amb les classes en línia.
Pares que han de sacrificar un temps impensable (del seu propi horari laboral) per ajudar els nens a fer les seves tasques i deures
Convenir d'un horari estable i comú perquè els pares puguin compaginar feina i deures de nens amb més facilitat
Distraccions constants per part d'altres nens (exemple: trucades Hangouts), impedint famílies de concentrar-se en treball i deures.
Respectar un horari "escolar en línia" en el qual les distraccions estan prohibides.

Òbviament, no podem ser molt exigents en aquest cas concret, ja que la modalitat de classes online (en línia) no estava prevista en absolut per als petits de Primària, abans de l’arribada per sorpresa de la COVID-19. 

Dit això, sempre és més fàcil de mirar enrere, per a detectar el que hagi pogut fallar o faltar, versus planificar tots els escenaris possibles amb antelació i implantar les solucions corresponents.  

Si podíem imaginar uns nivells de maduresa, d’1 a 4 (un sent el més baix i 4 el nivell confirmant una TD completa al 100%), en aquest cas parlaríem d’un 1, és a dir el principi del camí.

Per a acabar, seria molt més fàcil de contemplar una veritable i reeixida transformació digital per a aquesta escola, ara que podem comptar amb feeback i les lliçons apreses per totes les parts implicades.  

Treballar per a millorar les coses serà molt més fàcil ara que tenim aquesta experiència!

Gràcies per la paciència de totes les parts implicades, els professors, els seus alumnes i els seus pares corresponents, els quals van haver de sacrificar temps i esforç per a intentar fer que els seus fills puguin continuar aprenent, en línia, i de la millor manera possible.

Tu formes part d’aquesta comunitat i com a tal, ens interessa la teva opinió. Per això et convidem a que et comparteixis la teva experiència i opinió sobre aquest article “Escola Primària Online durant COVID-19“.

Entrada similar

Un comentari

  1. Soc mare d’una nena de 7 anys, i la realitat es que ha sigut una mica caotic alhora de fer els deures, ja que tenia que fer fotos/videos dels exercicis fets, enviarho, etc… Crec que tot hauria d’estar mes preparat informaticament, per qualsevol cosa que pases i/o de cara al futur. Aixi que cualsevol millora com aquesta la trobo fantastica!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.